fotografie

Al vrij snel wist ik dat ik iets met fotografie wilde gaan doen. Ik werd professioneel fotograaf en ben nu blij met mijn hobby.

Ik ben nog uit de tijd van de dia-avondjes. Na de vakantie werden de diarolletjes bij de fotograaf gebracht en een week later weer opgehaald, soms ingeraamd, soms deden we dat zelf. Daarna werd er een groot scherm in de kamer opgezet, een projector van zolder gehaald, het gordijn ging dicht en werd er in een kring gezellig dia’s gekeken. Die tijd is niet meer.

Na de MAVO ging ik naar de MTS voor Fotografie in Den Haag. Daar leerde ik een vak: fotografie. Ik kreeg les in verlichting, belichting, films ontwikkelen, doka-techniek, noem het maar op. Ik kon er gebruikmaken van KB, rolfilm (6×6) en zelfs 4×5″. Kleur en Z/W afdrukken deden we zelf, maar ook tekenen en schilderen.

Na de MTS kwam ik via een baan als fotograaf bij de Kon. Marine terecht bij een fotograaf in Sleeuwijk. Daar leerde ik natuurlijk het vak pas goed. We fotografeerde voor heel de toeristische industrie, zoals de Efteling, Duinrell, HI, Bobbejaanland, Antwerpen Zoo, noem maar op.

Na een periode als professioneel fotograaf te hebben gewerkt, heb ik mijn geld kunnen verdienen in de ICT (nieuwe media) en nu al weer 15 jaar in het sociaal domein, als jobcoach.

Op dit moment fotografeer is hobby matig. Dat wil zeggen dat ik maak wat ik wil, op het moment dat het mij uitkomt. Vaak zie ik foto’s op het internet voorbij komen en ga die dan analyseren. Waar is de foto vandaan gemaakt? Wanneer en hoe laat? Welk brandpuntafstand? En dan is het leuk om ook eens te proberen zo’n foto te maken. Niet namaken, maar ook maken. Mijn eigen draai er aan geven. Het uiteindelijk op de knop drukken is natuurlijk maar een klein gedeelte van de fun.open your eyes and look within,are you satisfied with the life you’re living?